'Zwemillustrator' David A. Bueno de Mesquita

Nieuws

'Zwemillustrator' David A. Bueno de Mesquita

Zwemmen Bueno de Mesquita.png

Een van de namen die bijna onlosmakelijk verbonden is met de zwemsport, is die van Amsterdamse schilder en illustrator David A. Bueno de Mesquita (Amsterdam 1889 - Florence 1962).

In de jaren ’20 van de vorige eeuw waren persoonlijke hygiëne en buitensporten in opkomst, waaronder zwemmen. In die tijd kon minder dan 3% van de bevolking zwemmen, wat in een waterland als Nederland een behoorlijk gevaar betekende. In deze tijd raakte David Abraham Bueno de Mesquita, bekend van zijn illustraties voor o.a. de Pietje Bell-serie, betrokken bij de promotie van zowel zwemmen als de bouw van nieuwe zwembaden. Zijn faam en talent trokken de aandacht van de Nederlandse regering en uitgevers van zwemtijdschriften om de zwemsport te promoten. Dit resulteerde in meer dan 287 tekeningen die tussen 1920 en 1938 werden gepubliceerd in vier tijdschriften: de Zwemkroniek, De Zwemmer, Het Sportfondsenblad en het Y-Nieuws (nieuwsbrief zwemvereeniging Het Y). De illustraties worden gekenmerkt door Bueno de Mesquita’s humor en spot met observaties van de wereld van de zwemsport en hij heeft vele illustraties ter promotie van Sportfondsenbaden vervaardigd.

Scherm­afbeelding 2023-04-18 om 15.58.18.png

Cookies op onze website

Deze website maakt gebruik van cookies om de nodige websitefuncties te bieden. Om de websitenavigatie en jouw online ervaring te verbeteren, websiteverkeer, gebruik en interactie te analyseren en om te helpen bij onze marketing- en advertentie-inspanningen.